De bijeenkomst van de G7-landen in Canada eindigde afgelopen weekend in chaos. President Donald Trump trok, nadat hij de top al had verlaten, via Twitter de Amerikaanse steun voor de gezamenlijke slotverklaring in.

Trump was boos over uitspraken van de Canadese premier Justin Trudeau. Die had zich fel uitgesproken tegen de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium.

Per saldo heeft de G7-top niet geleid tot een matiging van het handelsconflict, dat is geëscaleerd nadat Trump per 1 juni hogere Amerikaanse importtarieven oplegde voor staal en aluminium voor Europese, Canadese en Mexicaanse producenten.

Canada wil nu per 1 juli hogere invoerheffingen op Amerikaanse producten invoeren en ook de Europese Unie wil op korte termijn tegenmaatregelen laten ingaan.

Voor de Europese Unie geldt dat men graag een bevestiging heeft van de Wereldhandelsorganisatie dat de heffingen van Trump onterecht en schadelijk zijn, en dat tegenacties daarom gerechtvaardigd zijn.

Onderstaande grafiek, samengesteld door databureau Statista, laat zien welke ruimte de Wereldhandelsorganisatie de handelspartners van de VS kan geven om terug te slaan.

 

In eerste instantie gaat het voor de Europese Unie om een bedrag van 2,6 miljard dollar, om binnen het kader van de regels van de Wereldhandelsorganisatie te reageren met tegenmaatregelen. Maar de EU heeft al een lijst opgesteld met Amerikaanse producten waarvoor de invoertarieven omhoog kunnen gaan ter waarde van zo'n 7 miljard dollar.

De Europese lijst bevat in de VS geproduceerde producten zoals bourbon, mais, jeans, motoren en jachten. Het Amerikaanse ministerie van handel heeft een uitsplitsing gemaakt, waarbij per Amerikaanse staat is aangegeven wat de exportwaarde is van goederen die door de Europese tarieven geraakt kunnen worden (zie infographic onderaan).

De staat New York exporteert bijvoorbeeld voor 1,5 miljard dollar aan goederen die onder de hogere Europese importtarieven kunnen vallen. Voor Wyoming gaat het daarentegen om slechts 100.000 dollar aan export naar de EU die geraakt kan worden door hogere Europese invoertarieven.

Amerikaanse export naar EU

De top 5 van Amerikaanse staten die het meest kwetsbaar zijn voor hogere Europese invoerheffingen ziet er als volgt uit.

  1. New York: $ 1,5 miljard
  2. Michigan: $ 825 miljoen
  3. Californië: $ 688 miljoen
  4. Tennessee: $ 562 miljoen
  5. Pennyslvania $ 408 miljoen

 

De hierboven genoemde bedragen geven aan wat de exportwaarde was in 2017 van Amerikaanse producten die onder de hogere invoerheffingen van de EU kunnen gaan vallen.

Amerikaanse media suggereerden eerder dat de Europese vergeldingslijst een politieke boodschap heeft. Zo komt de Republikeinse leider van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan uit de staat Wisconsin, waar motorfabrikant Harley Davidson is gevestigd. En de EU wil Amerikaanse motoren treffen met hogere invoerheffingen.

Kijk je naar de top 5 van staten die het meest geraakt worden dan, is echter niet zonder meer duidelijk dat de EU het specifiek op 'Trump-staten' heeft gemunt.

Zo stemde de staat New York tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 in meerderheid voor Hillary Clinton. Deze staat krijgt vooral last van een hogere Europese heffing op juwelen uit de VS.

Californië stemde in 2016 ook Democratisch en voelt onder meer een Europese importverhoging voor sinaasappelsap uit de VS.

Aan de andere kant: Florida is de grootste Amerikaanse producent van sinaasappelsap en die staat ging in 2016 juist naar Trump.

Trump won ook in Michigan, Tennessee en Pennsylvania. Dat zijn drie van de vijf staten waar Europese invoerheffingen het hardst aankomen. Er lijkt dus wel iets van een politieke boodschap te zitten in de EU-vergeldingslijst.

Een hogere Europese importheffing op Amerikaanse whiskey en bourbon is bijvoorbeeld een domper voor Tennessee. Deze staat exporteert jaarlijks voor 466 miljoen dollar whiskey en Bourbon naar de EU.

Voor Michigan, ook een Trump-staat, geldt dat een hogere Europese importheffing op achteruitkijkspiegels voor voertuigen invloed heeft op liefst 674 miljoen dollar aan jaarlijkse exportwaarde uit deze staat.

 

eu retaliatory tariffs map v2

Foto: Andy Kiersz/Business Insider